Шукати
 
ГОЛОВНЕ МЕНЮ
Про компанію
Продуктова лінійка
Традиційні добрива
Агрохімічний сервіс
Технологічні схеми
Новини та прес-релізи
Статті
Дослідження та результати
Дистриб'ютори
Відео матеріал
Фотогалерея
Сторінка агрохіміка
Сертифікати
Корисні посилання
КОНТАКТИ
03151, Україна, м.Київ,
вул. Михайла Мішина, 3, пов.6

тел. +38 044 244 81 41
тел. +38 044 244 77 27
факс +38 044 244 77 25
www.viteraukraine.com

Регіональні представники:
Центр: +38 050 468 79 00
Південь: +38 050 468 74 68
Пд-схід: +38 050 468 78 97
Захід: +38 050 468 54 68

E-mail:
office@viteraukraine.com
НАШІ ПАРТНЕРИ


















РОЗСИЛКА
Підписатися на розсилку
новин компанії



Підписатись

01.08.2013
Підживлення озимих культур восени

 

 ПІДЖИВЛЕННЯ ОЗИМИХ КУЛЬТУР ВОСЕНИ

Журнал Зерно, №7-2013

Стаття у форматі PDF

 

Ще не встигли аграрії оговтатися від літніх жнив, як уже потрібно подбати про майбутній врожай озимини. Підготувати ґрунт до посіву, провести передпосівний обробіток  насіння, позакореневі підживлення озимих добривами, фітогормонами, антистресантами, засобами захисту рослин, які дозволять молодим проросткам запрограмувати високу врожайність та  безболісно пережити усі негаразди майбутньої зими.

Метою цієї статті є висвітлити накопичений трьохрічний практичний досвід та наукове обґрунтування застосування добрив компанії «Нутрітех Україна» («Вітера Україна») на пшениці та ріпаку озимих щодо успішної їх перезимівлі.

Перед входом у зиму у пшениці озимої повинна бути добре розвинута коренева система та вміст цукрів у вузлі кущіння не менше 25-30%. Як же цього можна досягти? Зазвичай, коли попадає насінина у ґрунт, вона починає проростати та піддаватись різного роду стресам, викликаних дефіцитом вологи,  перепадами температур, шкідниками, хворобами, надмірною кислотністю (рН) або лужністю, засоленістю, ущільненням ґрунту,  дисбалансом або й дефіцитом мінерального живлення.

Передпосівний обробіток насіння пшениці озимої «Райкатом Старт» активує ріст і розвиток кореневої системи та вегетативних органів.

Водночас передпосівна обробка насіння «Райкатом Старт» за рахунок вдало підібраних складових (табл.1)  та рекомендованої дози підвищує енергію проростання на 5-6%, польову схожість 8-10%, забезпечує накопичення у вузлі кущіння рослин понад 25% цукрів, підвищуючи на 10-15% їх морозостійкість та врожайність від 1,5 до 4 ц/га.

Табл.1. Хімічний склад «Райкату Старт»

Наукові дослідження та й виробничий досвід засвідчують, що оптимальними дозами застосування «Райкату Старт» за передпосівного обробітку насіння пшениці озимої на промислових посівах є 0,5-0,75 л/т насіння, а на насіннєвих посівах 1 л/т насіння.

У нашого читача зазвичай виникає запитання,- «То за рахунок чого «Райкат Старт» проявляє такі унікальні властивості?». Відповідь на це запитання така, - не лише за рахунок збалансованого мінерального живлення, а за рахунок амінокислот, які виконують роль антистресантів, полісахаридів, які забезпечують молоді проростки доступними цурками, та фітогормонів – цитокинінів, ауксинів, які активують формування молодих бічних корінців, поліпшують ріст і розвиток кореневої системи у нижні шари ґрунту та зменшують довжину мезокотілля (підземного стебла між первинною та вторинною кореневою системою).

Райкат Старт, 0,5 л/т                            Контроль

Рис.1 Результати передпосівного обробітку насіння пшениці озимої сорту «Подолянка» «Райкатом Старт» в дозі 0,5 л/т. Господарство “Антей”, с. Кропивницьке Новоукраїнського р-ну Кіровоградської обл., 19.10.2012 р.

Не слід забувати, що пшениця озима восени за врожайності 6-7 т/га виносить по 30 кг  сполук азоту (N) і калію (К2О),  10 кг сполук фосфору (P2O5)  та 10- 15% від загальної потреби сполук сірки (S), мікроелементів (Mn, Cu, Zn та ін.). Отже, щоб забезпечити молоді рослини пшениці озимої збалансованим живленням, рекомендується їх позакоренево підживлювати у фазі 3-4 листочків, проте не пізніше ніж за 15-20 днів до припинення осінньої вегетації «Нутрівантом Плюс зерновий»  у дозі 1,5-2 кг/га і «Мікрокатом зерновий Старт» - 0,5-1,0 л/га. А також за потреби корегувати мінеральне живлення спеціально розробленими коректорами «Мікрокат Mg», «Мікрокат Mn», «Мікрокат Zn» дозою 0,5 л/га за їх дефіциту. Такі підживлення також сприятимуть росту й  розвитку кореневої системи, синтезу гормонів цитокинінів, ауксинів, цукрів та зменшуватимуть вміст незв’язаної води у клітинах.

Ріпак озимий – культура, яка потребує особливої уваги ще восени.

Осінній період вегетації ріпаку озимого є важливим з огляду його стійкості до низьких і мінусових температур, загартування та формування майбутньої високої продуктивності. Це обумовлено його біологічними особливостями. Оскільки проростання насіння, сходи, формування листя (утворення справжніх листочків та розетки) проходять восени, а генеративні органи ріпаку озимого, котрі визначають потенціал майбутньої врожайності, теж закладаються ще на початкових етапах органогенезу. Уже в фазі осінньої розетки, коли рослини ріпаку утворили 6-8 листочків, проходить процес диференціації генеративних органів. При цьому, чим збалансованіше мінеральне живлення та чим довший термін закладання квіткових і пазушних бруньок на верхівці кореневої шийки (на конусі наростання), тим вища ймовірність отримання високої врожайності. Водночас за початкових фаз проходить ріст та розвиток кореневої системи ріпаку озимого, де близько 65 – 75% стрижневих коренів формується восени. А забезпечення оптимальним мінеральним живленням лише сприяє формуванню потужної кореневої системи, яка здатна забезпечити стійкість рослин ріпаку до різких перепадів температур, утримувати запас елементів мінерального живлення, цукрів, білків до весни та забезпечить їх успішне відновлення весняної вегетації та стрімкий ріст і розвиток.

Отже, осіннє підживлення ріпаку озимого добривами, які містять легкодоступні сполуки фосфору, калію, магнію, сірки, бору, марганцю, цинку і молібдену, фітогормони цитокініни, ауксини, полісахариди, амінокислоти за  оптимальних доз їх застосування є важливим як для активного росту й розвитку кореневої системи, закладання генеративних органів, так і з метою його подальшої перезимівлі.

Розрахунки показують, що  ріпаку озимому ще восени властиві відносно високі виноси мінеральної поживи (Табл. 2).

Табл.2. Виноси елементів живлення ріпаком озимим восени за врожайності 30 ц/га

Дані таблиці 2 засвідчують,  що близько 25% бору (що становить 60--120 г/га бору) від загальної потреби рослини ріпаку виносять восени. Зважаючи на позитивну фізіологічну реакцію ріпаку озимого до бору, його називають ще «борофілом». Брак бору в ґрунті в осінній період призупиняє ріст і розвиток кореневої системи ріпаку озимого (потрібно, щоб перед входженням у зиму довжина кореневої системи сягала понад 150-180 см), точки росту, знижує накопичення цукрів та інших високоенергетичних речовин (тобто, які мають низьку точку замерзання), їх транспортування до кореневої шийки (точки росту) та погіршує його морозо- й- зимостійкість й перезимівлю в цілому. Водночас, дефіцит бору призводить до деформації та дуплистості кореневої системи ріпаку, розтріскування стебел, призупинення цвітіння, запилення й запліднення його квіток і, як наслідок, знижується його продуктивність. Встановлено, що бор сприяє споживанню кальцію рослинами ріпаку із ґрунту. За дефіциту бору погіршується споживання кальцію навіть за його високого вмісту в ґрунті. За високого забезпечення ґрунту калієм, потреби ріпаку у борі різко зростають. Високі дози азотних добрив теж знижують доступність сполук бору рослинам ріпаку. Науковцями встановлено, що застосовувати борні добрива конче потрібно, якщо вміст рухомих сполук бору на ґрунтах легкого гранулометричного стану (дерново-підзолистих, сірих лісових) становить менше 0,2-0,5 мг/кг, на чорноземах – менше 0,3-0,65 мг/кг, на сіроземних та каштанових ґрунтах – менше 0,45-2,0 мг/кг. Оптимальними дозами застосування сполук бору восени під ріпак озимий за кореневого живлення (в ґрунт) є 1-1,5 кг/га . Результати аналізів ґрунту, які були проведені нашою компанією на базі англійської лабораторії «Yara Analytical Service», засвідчують, що в Україні на 40% ріллі спостерігається низький вміст або  дефіцит бору.

Унікальне борне добриво «Гранубор Натур»

Борне гранульоване добриво «Гранубор Натур», яке не має сьогодні аналогів на ринку добрив в Україні, (Табл.3) застосовується як для збагачення сумішей мінеральних добрив (В) бором, фосфоровмісних комплексних добрив (азофоска тощо), так і як однокомпонентне мінеральне добриво для кореневого живлення культур. За богарних умов (без поливу) на ріпаку озимому «Гранубор Натур» застосовується у дозі 10-15 кг/га, а за поливу - 18-20 кг/га. Його рекомендується застосовувати восени перед основним обробітком ґрунту.

Агрохімічні властивості «Гранубору Натур»:

  • Відповідає всім нормативам європейських стандартів високої якості та екологічності;
  • Має підвищений коефіцієнт засвоєння бору (15-20%);
  • Усуває дефіцит бору на  ріпаку озимого протягом усього періоду вегетації ;
  • Змішується з азотними, фосфорними та калійними добривами;
  • Гарантує підвищення врожайності ріпаку озимого на 10-12%;
  • Проявляє свою агрохімічну ефективність протягом двох років;
  • Гарантує повне забезпечення ріпаку озимого бором за комбінованого застосування із позакореневими добривами «Нутрівант Плюс™ олійний» та коректором бору «Мікрокат В».

Дослідженнями проведеними Львівським НАУ (2009р.) на ріпаку озимому  на темно-сірих підзолистих ґрунтах із встановлення ефективності «Гранубору Натур» засвідчили, що доза 10 кг/га  забезпечила його приріст ріпаку 2,3 ц/га, а 15 кг/га – приріст 3,4 ц/га проти контролю 28,1 ц/га.

Табл.3. Склад та фізико-хімічна характеристика «Гранубору Натур»

Якісний гранулометричний склад «Гранубору Натур» дозволяє отримати однорідний склад сумішей мінеральних добрив, забезпечує мінімальну сегрегацію (розшарування) при транспортуванні та точність і рівномірність його внесення. Висока міцність гранул (40 кг/м2) гарантує цілісність гранул при виробництві тукосумішей, транспортуванні та застосуванні.

Щодо потреби проводити позакореневі підживлення ріпаку озимого ще восени

Розрахунки показують, що застосування «Гранубору Натур» в дозі 10-15 кг/га та запаси сполук бору у ґрунті, забезпечують  потреби ріпаку озимого лише на 60-70%. Це обумовлено відносно невисокими коефіцієнтами виносу сполук бору як і з ґрунту (5-10%), так і з «Гранубору Натур» (20%). Аналогічна тенденція спостерігається і з іншими елементами мінерального живлення. Зрозуміло, що за планування високої продуктивності ріпаку озимого, коли повністю потрібно забезпечити його фізіологічні особливості та успішну перезимівлю, виникає потреба застосовувати позакореневі підживлення легкодоступним мінеральним живленням, фітогормонами, полісахаридами, амінокислотами тощо.

Виробничий досвід нашої компанії засвідчив, що осіннє позакореневе підживлення ріпаку озимого потребує диференційного підходу. А саме:

За добре розвинутих рослин ріпаку озимого рекомендується застосовувати у фазі 4-6 листків разом із засобами захисту рослин: «Райкат Старт» в дозі 0,3 л/га,  «Мікрокат Бор» 0,5 л/га та «Мікрокат Mg» 0,5 л/га.

За строкатості посівів ріпаку озимого рекомендується застосовувати «Райкат Старт» в дозі 0,3 л/га,  «Мікрокат Бор» 0,5 л/га, «Нутрівант Плюстм олійний» 2 кг/га (Табл. 4) та 10% розчин карбаміду.

За пізніх строків посіву, за строкатості посівів ріпаку озимого, на схилах, на ґрунтах, які мають дефіцит калію  рекомендується застосовувати «Райкат Старт» в дозі 0,3 л/га,  «Мікрокат Бор» 0,5 л/га, «Нутрівант Плюстм олійний» 2 кг/га (таблиця 4) або «Мікрокат олійний» 1-1,5 л/га та «Келік Калій» 0,5 л/га.

Застосування «Келіка К» восени на ріпаку озимому засвідчило його високу ефективність, оскільки брак калію погіршує споживання сполук азоту,  синтез та транспорт цукрів із листків до кореневої системи та стійкість рослин до грибкових  хвороб.

Табл.4. Хімічний склад «Нутріванта Плюс™ олійний»

Скористайтеся нашими рекомендаціями, які гарантують Вам  успіх.

До списку статті




КУЛЬТУРИ
  • Пшениця озима та яра
  • Ячмінь озимий та ярий
  • Соняшники
  • Кукурудза
  • Ріпак озимий та ярий
  • Соя
  • Гречка
  • Льон
  • Картопля
  • Сорго, просо
  • Буряки цукрові
  • Ячмінь пивоварний
  • Рис
  • Виноград
  • Огірок
  • Кавуни, дині, гарбузи
  • Томати
  • Перець
  • Баклажани
  • Плодові
  • Плодово-ягідні
  •  
     
    Про компанію :  Ячмінь озимий та ярий :  Нутрівант Плюс пивоварний ячмінь :  Соняшники :  Нутрівант Плюс кукурудза :  Ріпак озимий та ярий :  Соя :  Гречка :  Льон :  Сорго, просо :  Нутрівант Плюс картопля :  Нутрівант Плюс цукрові буряки :  Нутрівант Плюс виноград :  Нутрівант Плюс рис :  Огірки :  Томати :  Перець :  Баклажани :  Нутрівант Плюс плодовий :  Плодово-ягідні
    © 2007 Copyright "Нутрітех Україна". All rights reserved.   Разробка сайту: Sugar     Дизайн: Wanted Design