Шукати
 
ГОЛОВНЕ МЕНЮ
Про компанію
Продуктова лінійка
Традиційні добрива
Агрохімічний сервіс
Технологічні схеми
Новини та прес-релізи
Статті
Дослідження та результати
Дистриб'ютори
Відео матеріал
Фотогалерея
Сторінка агрохіміка
Сертифікати
Корисні посилання
КОНТАКТИ
03151, Україна, м.Київ,
вул. Михайла Мішина, 3, пов.6

тел. +38 044 244 81 41
тел. +38 044 244 77 27
факс +38 044 244 77 25
www.viteraukraine.com

Регіональні представники:
Центр: +38 050 468 79 00
Південь: +38 050 468 74 68
Пд-схід: +38 050 468 78 97
Захід: +38 050 468 54 68

E-mail:
office@viteraukraine.com
НАШІ ПАРТНЕРИ


















РОЗСИЛКА
Підписатися на розсилку
новин компанії



Підписатись

21.04.2008
Нутрівант – найкращого пива гарант

Журнал «Пропозиція», травень, №5/2008

Нутрівант – найкращого пива гарант


Ячмінь пивоварний є однією із найбільш рентабельних зернових культур, площі під якою в Україні збільшуються, а попит на його якісну товарну продукцію постійно зростає. Це примушує вітчизняних аграріїв шукати та впроваджувати у технології вирощування пивоварного ячменю нові економічно доцільні технологічні заходи.

Сьогодні компанія «Нутрітех Україна» пропонує унікальне добриво «Нутрівант Плюс™ пивоварний ячмінь», яке спеціально розроблене для позакореневого підживлення культури пивоварного ячменю.

Проте, авторам хочеться акцентувати увагу своїх читачів на деякі технологічні особливості при вирощуванні ячменю пивоварного.

Попередники

Встановлено, що найліпшими попередниками для пивоварного ячменю є цукрові буряки, картопля, кукурудза, а в останні роки ще й ріпак. Оскільки ці культури знижують забур’яненість полів, що є цінним у початкові фази росту та розвитку ячменю пивоварного. 

Культура ячменю добре реагує на післядію мінеральних добрив, які були внесенні під попередник. При застосуванні високих доз добрив під попередник буряки цукрові, на ячмені пивоварному під основне внесення добрива можна і не застосовувати. При цьому, рекомендується застосувати лише припосівне підживлення дозою 10-12 кг/га N,P,K, яке потрібне для стартового росту слаборозвинутої кореневої системи. Розрахунки показують, що при врожайності цукрових буряків 400 ц/га, вміст азоту в ґрунті після мінералізації гички може складати 55–72 кг/га, що є оптимальним для ячменю пивоварного. При вирощувані ячменю пивоварного після добре удобреної кукурудзи дозу азотних добрив доцільно зменшити на 20-25% , натомість дозу калійних добрив слід підвищити на 15-20%.

Більшість вітчизняних рекомендацій стверджують, що при попереднику ріпаку озимому, азотні добрива застосовувати не доцільно, що обумовлено високим вмістом азоту в соломі та накопиченням його в ґрунті після мінералізації соломи. Однак, при врожайності насіння ріпаку 4 т/га, із соломою в ґрунт надійде лише 32 кг/га азоту, а цієї кількості азоту не достатньо, щоб отримати високу врожайності пивоварного ячменю. Тому рекомендуємо після ріпаку озимого застосовувати дозу азоту на рівні 30 – 40 кг/га.

Мінеральне живлення

Ячмінь пивоварний більш вимогливий до родючості грунту, ніж овес та менше, ніж пшениця яра. Він потребує родючих структурних ґрунтів з глибоким заляганням гумусу. На піщаних, супіщаних або торф’яних ґрунтах не проявляється його висока продуктивність, так як ячмінь потребує слабко кислої або нейтральної кислотності ґрунтового розчину (рН=6,8-7,5). Підвищена вимогливість ячменю пивоварного до ґрунтової родючості обумовлена коротким вегетаційним періодом, швидким проходженням фенологічних фаз, відносно слабко розвиненою кореневою системою, що обмежує достатнє поглинання мінеральної поживи рослинами. Рослини ячменю пивоварного особливо велику потребу проявляють до збалансованого мінерального живлення у початкові фази росту та розвитку, коли коренева система ще мала, але має високу поглинаючу здатність. За даними вітчизняних та зарубіжних вчених, у рослин ячменю пивоварного критичними фазами до мінеральної поживи, зокрема до мікроелементів, є кінець кущення-початок виходу в трубку та кінець виходу в трубку - початок колосіння.

Відомо, що головними складовими технологій, які забезпечують високу продуктивність ячменю пивоварного, є оптимізоване та збалансоване мінеральне живлення за макро-, мезо та мікроелементами, якісне і сортове насіння та системи обробітку ґрунту й захисту рослин. Лише головними елементами мінерального живлення (N, P, K) забезпечується приріст врожайності ячменю пивоварного на рівні 10–17 ц/га та отримання зерна високих пивоварних кондицій.

За даними вітчизняних вчених у мінеральному живленні ячменю пивоварного оптимальним співвідношення між N:P:K є 1:2:3 або 1:0,65:2, що залежить від типу ґрунту та забезпечення його елементами мінерального живлення (N30-45P40-60K60-90). При перевищенні дози азоту над фосфором та калієм існує ймовірність отримання зерна з показниками фуражного, а не пивоварного ячменю. Дози калійних добрив повинні бути вищими порівняно з фосфорними та азотними добривами. Встановлено, що найбільш сталу та високу врожайність ячменю пивоварного можливо отримати при застосуванні восени фосфорно-калійнійних добрив під основний обробіток, а весною – в рядки (Р10-15) та на початку кущення азотні (N30-45) або у передпосівну культивацію. Період інтенсивного поглинання мінеральної поживи в ячменю пивоварного складає не більше 30-35 діб. При цьому, до кінця кущення рослини ячменю споживають близько 50% азоту й фосфору та 75% калію від загальної потреби. Отже, враховуючи короткий вегетаційний період та біологічні особливості ячменю пивоварного щодо споживання мінеральної поживи, отримання його високої врожайності з високими пивоварними кондиціями зерна неможливо без застосування позакореневого листкового підживлення калієм, фосфором та мікроелементами (Zn, B).

Застосовування «Нутріванта Плюстм пивоварний ячмінь» у 2007 році, засвідчило підвищення врожайності на 5-6ц/га, підвищення стійкості рослин до стресів, викликаними несприятливими погодними умовами, та отримання товарної продукції, яка повністю відповідає стандартам, що пред’являються до зерна ячменю пивоварного.

«Нутрівант Плюстм пивоварний ячмінь» має низку конкурентних переваг:

  • Високу екологічність та якість, що повністю відповідає вимогам міжнародних стандартів ISO 14001:2004 і 9001:2000;
  • Повне розчинення у воді та утворення стійкого гомогенного робочого розчину;
  • За рахунок прилипача «*фертіванта», листкова поверхня покривається ощадливим рівномірним шаром, проявляється пролонгована (протягом 3-4 тижнів) дія та синхронний ефект;
  • Підвищення коефіцієнта засвоєння сполук фосфору (20-22%) через листкову поверхню рослин;
  • Містить співвідношення біогенних елементів, яке відповідає лише фізіології мінерального живлення ячменю пивоварного;
  • Активізує біохімічні процеси рослин та підвищує стійкість до стресів, викликаних різкими коливаннями температури, посухою, спекою, підвищує стійкість рослин до низьких температур;
  • Підвищує на 5-10% засвоєння мінеральної поживи із ґрунту;
  • Можливе комбінування в одному робочому розчині із засобами захисту рослин, добривами, стимуляторами, ретардантами;
  • Гарантує підвищення врожайності ячменю пивоварного на 10-15% та отримання зерна, яке відповідає пивоварним кондиціям;
  • Гарантує отримання високої окупності при застосуванні (1 витрачена гривня забезпечує окупність 4-6 грн).

 

Фізико-хімічні властивості «Нутріванта Плюс™ пивоварний ячмінь»

«Нутрівант Плюс™ пивоварний ячмінь» виготовлений на основі повністю водорозчинного монокалійфосфату (КН2РО4), який не містить баластних та токсичних для рослин сполук.

До складу «Нутріванта Плюс™ пивоварний ячмінь» входить екологічний, біологічного походження прилипач «Фертівант», який не змивається опадами протягом 3-4 тижнів та розкладається протягом 30 діб. Він не руйнує верхні кутикулярні та епідермальні шари листкової поверхні рослин, сприяє пролонгованому надходженню мінеральної поживи в клітини рослин. На думку вітчизняних вчених, плівка робочого розчину добрива на поверхні листків, яка утворюється завдяки «Фертіванту» у вигляді системи «Корал» на верхньому кутикулярному шарі рослин, зменшує транспірацію рослин та погіршує проростання патогенних спор грибів.

 

*Словосполучення «Фетівант» (fertivant) походить від англійських слів «fertilizer», що означає добриво та «adjuvant» - помічник (прилипач)

 

Співвідношення біогенних елементів у «Нутріванті Плюс™ пивоварний ячмінь» повністю відповідає фізіології мінерального живлення культури ячменю пивоварного. Добриво містить,: 23% фосфору водорозчинного (P2O5), 42% калію (K2O), 0,1% бору (B), 0,5% цинку (Zn).

Відомо, що у ячменю пивоварного першою критичною фазою до мікроелементів є фаза кінець кущіння – початок виходу у трубку, оскільки у цей період проходить закладання кількості колосків у зачатковому колосі, формування вторинної кореневої системи. Як правило, у цей період відбуваються перепади нічних і денних температур, що призводить до нестачі фосфору для рослин. За недостачі фосфору, активно проявляє себе азот, який активізує вегетативний ріст рослин ячменю пивоварного. За таких умов коренева система залишається слабкою і глибина проникнення її в ґрунт становить 30 - 40 см. Це призводить до зменшення кількість колосків у зачатковому колосі, скорочення терміну проходження фази кущіння, а головне, - до зменшення потенційно можливої врожайності.

З метою уникнення таких небажаних процесів, рекомендується застосовувати «Нутрівант Плюстм пивоварний ячмінь» у фазу кінець кущіння – початок виходу в трубку (Рис.1) у дозі 2 кг/га. Відсутність азоту в складі добрива зменшує вегетативний ріст рослин, а збалансоване співвідношення між фосфором, калієм і бором слугує поштовхом для розвитку вторинної кореневої системи рослин, сприяє кращому вкоріненню і формуванню більшої кількості колосків у зачатковому колосі. У результаті застосування «Нутріванта Плюстм пивоварний ячмінь» коренева система проникає на глибину до 60 - 70 см, що дає можливість рослинам бути стійкішими до несприятливий умов у подальші фази росту та розвитку та підвищується засвоєння кореневою системою мінеральної поживи із ґрунту на 5-10%. Наявність цинку в складі добрива поліпшує інтенсивність фотосинтезу, стійкість рослин до високих температур повітря (підвищує вміст колоїдно-зв’язаної води, сповільнює накопичення в тканинах рослин аміаку та інших токсичних речовин), сприяє накопиченню крохмалю в зерні ячменю пивоварного на 3-5% та, разом з цим, подовжується фаза кущіння на 4 – 9 днів.

Встановлено, що високі дози фосфорних та азотних добрив знижують доступність цинку, а коефіцієнт засвоєння цинку з ґрунту становить лише 1-3%. Моніторингом проведеним ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н Соколовського» встановлено, що понад 80% ріллі в Україні має низький вміст або дефіцит цинку.

Технологічна схема застосування «Нутріванта Плюстм пивоварний ячмінь»

 

Другою «критичною» фазою в живленні ячменю пивоварного є фаза «кінець виходу у трубку - початок колосіння». У цій фазі закінчується формування всіх органів колоса, проходить дозрівання пилкових зерен і зародкового мішка. Ця фаза росту є визначальною за впливом на виповненість зерна (натура), вагу зерна в колосі, вміст крохмалю в зерні майбутнього врожаю.

У цій фазі рекомендується провести позакореневе листкове підживлення «Нутрівантом Плюстм пивоварний ячмінь» дозою внесення 2 кг/га. Це підживлення сприяє накопиченню крохмалю в зерні ячменю пивоварного, поліпшує його пивоварні кондиції та знижує вміст білку. Бор добрива сприяє росту меристемних тканин (молодих тканин), проростанню пилкових зерен у пилкових трубках, запиленню колосків та поліпшує плодоношення .

Виробничі випробування «Нутріванта Плюстм пивоварний ячмінь» на ячмені пивоварному, які були проведені у 2007 році в господарстві „Астра Агро” (с. Саливінки, Васильківського р-ну, Київської обл., директор Давиденко В.П.) на площі 154 га забезпечили врожайність 36,28 ц/га, коли на контролі вона становила 30,65 ц/га. При цьому додатковий прибуток з 1 га становив 772 гривні.

Застосування «Нутріванта Плюстм пивоварний ячмінь» у господарстві «Поточище» Івано-франківської обл. забезпечило приріст урожайності ячменю пивоварного 4,2 ц/га, а додатковий прибуток з 1 гектара - 557 грн.

Тож не вагайтесь та застосовуйте «Нутрівант Плюстм пивоварний ячмінь» на ячмені пивоварному і ми гарантуємо Вам успіх.

 

До списку статті




КУЛЬТУРИ
  • Пшениця озима та яра
  • Ячмінь озимий та ярий
  • Соняшники
  • Кукурудза
  • Ріпак озимий та ярий
  • Соя
  • Гречка
  • Льон
  • Картопля
  • Сорго, просо
  • Буряки цукрові
  • Ячмінь пивоварний
  • Рис
  • Виноград
  • Огірок
  • Кавуни, дині, гарбузи
  • Томати
  • Перець
  • Баклажани
  • Плодові
  • Плодово-ягідні
  •  
     
    Про компанію :  Ячмінь озимий та ярий :  Нутрівант Плюс пивоварний ячмінь :  Соняшники :  Нутрівант Плюс кукурудза :  Ріпак озимий та ярий :  Соя :  Гречка :  Льон :  Сорго, просо :  Нутрівант Плюс картопля :  Нутрівант Плюс цукрові буряки :  Нутрівант Плюс виноград :  Нутрівант Плюс рис :  Огірки :  Томати :  Перець :  Баклажани :  Нутрівант Плюс плодовий :  Плодово-ягідні
    © 2007 Copyright "Нутрітех Україна". All rights reserved.   Разробка сайту: Sugar     Дизайн: Wanted Design